Автор: Денис Кембъл,  Следвайте Гласове в Малкото устройство, което вече се

...
Автор: Денис Кембъл,  Следвайте Гласове в Малкото устройство, което вече се
Коментари Харесай

В САЩ започна лечение на сънна апнеа с иновационен гръден имплант

Автор: Денис Кембъл,  Следвайте " Гласове " в 
Малкото устройство, което към този момент се употребява в Европа и Съединени американски щати, излиза от трахеята и работи, предизвиквайки контракции на езика

Лекари от Националната здравна работа започнаха лекуване на хора, страдащи от едно от най-разпространените във Англия разстройства на съня, с иновационен имплант, който оказва помощ на пациентите да имат по-добра отмора през нощта.
Процедурата се състои в имплантиране на малко устройство в гръдния панер на пациенти със сънна апнеа, което предотвратява стотиците пъти прекъсване и обновяване на дишането по време на съня им.
По медицински данни към 1.5 милиона британци страдат от сънна апнеа, като се счита, че към 85% от тях не са диагностицирани и не получават лекуване. Това положение провокира у пациентите отмалялост, нервност, неустойчивост на произшествия и покачва дълготрайния риск от инфаркт и сърдечни увреждания.

Лондонският здравен концерн Guy’s and St Thomas (GSTT) стана първия в системата на Националната здравна работа, който ползва усторойството. Международни изследвания демонстрират, че то е високоефективно в облекчаването на изтощителните признаци на сънната апнеа, измежду които са още и намалено либидо и утежняване на менталното здраве.

Якубу Карагама, хирург-консултант по УНГ в GSTT е вградил устройството на трима души с обструктивна сънна апнеа (ОСА), която е по-разпространената от двете форми на положението. При него въздухът на човек е блокиран, до момента в който той спи, тъй като езикът му пада обратно, когато е лежащ по тил.
Хората с този синдром са съветвани да не карат, заради нараснал риск от злополука в резултат на незадоволителното количество сън, като заплахата от производтсвени опасности при работа с техника също е нараснала при тях.
Устройството е известно като имплант за хипоглосална нервна стимулация, защото точно хипоглосалният нерв управлява придвижването на езика. Имплантът е с размерите на почти 2 монети от 1 лев или на пейсмейкър и се слага под кожата на гръдния панер по време на едночасова интервенция.
„ След това се свързва с кабел с дебелина от единствено 2 мм и дължина 30 см, който също е въведен подкожно и обвързван с нерва, който движи езика “, изяснява доктор Карагама.
„ Той работи, стимулирайки мускула на езика да контрахира напред и да извади езика от трахеята, като по този метод освободи естествения въздушен поток на открито и във вътрешността от дробовете. Нищо не се вижда над повърхността на кожата. “
Пациентите употребяват ръчно дистанционно управление с размера на компютърна мишка, с цел да включат устройството 30 минути преди да легнат да спят и да го изключат, откакто се разсънят.

Имплантът е най-подходящ за хора, диагностицирани с умерена до остра ОСА, които не могат да употребяват уред за непрестанно позитивно въздушно налягане, който асистира дишането им нощем, споделя доктор Карагама.
Този уред подава въздух в гърлото на пациента и пречи на затварянето на трахеята, само че пациентите постоянно изпитват дискомфорт от компактно прилягащата въру носа и устата маска, посредством която се подава въздухът.
Доктор Карагама разяснява: „ Сънната апнеа може да провокира съществени физически, функционални и прочувствени проблеми вследствие на лишението от сън... “
„ Това лекуване не е уместно за всички, доста пациенти могат да се възползват от стандартно лекуване, като да вземем за пример апарата за подаване на въздух. При дребна група пациенти, които имат умерена до остра сънна апнеа и при които другите способи не са дали резултат, това ново устройство може да бъде решението. Много съм щастлив, че то трансформира нещата за нашите пациенти. “
ОСА постоянно се свързва с наднормено тегло, само че тя може да бъде провокирана и от огромни сливици или слаби мускули на гърлото. Тя може да засегне хора от всички възрасти, само че доминира повече измежду възрастни хора.
Един от тримата пациенти на GSTT споделя: „ Сънната ми апнеа понижа от 36-40 епизода на час до 3 или 4 на час. На сутринта се усещам отпочинал и имам положително качество на съня. Дано скоро повече пациенти да имат достъп до това лекуване. “
Десетки хиляди пациенти в Европа и Съединени американски щати към този момент са с вградени устройства. GSTT се надява скоро да може да предложи услугата и на други пациенти.

Матиас Уинкър от Рединг е живял с остра сънна апнеа повече от 4 години и стандартните способи на лекуване не са дали резултат, преди той да получи новия имплант.
40-годишният мъж, който работи в консултантска компания за мениджмънт, разказва големите изгоди, които има от процедурата.
„ Без да употребявам апарата за непрекъснато позитивно въздушно налягане, имах над 40 епизода на час и всякога имах прекъсване на дишането за 45 секунди. Това голямо разстройване на съня ме оставяше изтощен и с понижена сила през целия ден. В дълготраен проект бях с нараснал риск от инсулт или сърдечно заболяване и влошено качество на живот като цяло.
Апаратът оказа помощ за облекчение на сънната апнеа, обаче непрекъснатото му потребление беше доста неприятно и неловко, изключително при пътувания. Той контролираше апнеата, само че не беше подобаващото решение за мен, отчитайки че имам още към 35-40 години живот.
Тази терапия беше необикновен триумф. Сега имам единствено два-три епизода на час, за по няколко секунди и тогава устройството се включва и аз мога да вдишвам. Отне известно време, до момента в който привикна, само че в този момент е комфортно и не се събуждам през нощта.
Много е вълнуващо да съм част от такова новаторско лекуване. То даде безусловно фантастични резултати. Имам повече сила. Сънят ми има по-добро качество, доста по-внимателен съм и коцентрацията ми е доста по-добра. Общото ми въодушевление също се усъвършенства, тъй като не съм непрекъснато изтощен. “
Източник: 
Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова
 
 
 
30 Яну 202386529 Яну 2023145528 Яну 202390627 Яну 202324526 Яну 202346024 Яну 20232228КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани22 Яну 2023315011 Яну 2023193828 Яну 2023202526 Яну 2023411
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР